Wintersport en de Zon


Lekker van de helling af met de zon op je gezicht. Een heerlijk tijdverdrijf, wintersport. Maar je moet oppassen voor de zon. Die kan al snel te sterk zijn door de reflectie van de sneeuw en door de schone lucht in de bergen. En je merkt het niet zo snel vanwege de kou en de wind.

Tijdens wintersport ben je veel in de zon. Weet daarom wat de zon in de bergen doet. De schadelijke effecten van de zon worden veroorzaakt door UV-stralen. De zonkracht – dat is de intensiteit van UV-straling – is niet altijd gelijk. In de bergen kan de zonkracht tot 2 keer zo sterk zijn als op zeeniveau vanwege:

• Sneeuw zo’n 85% van de UV-stralen weerkaatst, waardoor de huid op de wintersport zwaar belast wordt.
• Op 2000 meter hoogte de intensiteit van de UV-stralen ongeveer 50% sterker is dan op zeeniveau.

Wat voor soort bescherming kun je het beste gebruiken tijdens de wintersport?
Zomerzonproducten bevatten veel vocht. Voor de zomer uitstekend, voor de wintersport verkeerd! Want door de kou (vaak vriest het in de bergen) en de snelheid die gehaald wordt wanneer we van de berg af skiën , zou een zonproduct met veel vocht de huid juist kunnen bevriezen in plaats van beschermen. Daarom is het verstandiger om een zonproduct mee te nemen dat meer lipide stoffen bevat en een hoge beschermingsfactor heeft.

, , , , ,

  1. Nog geen reacties.
(wordt niet gepubliceerd)
  1. Nog geen trackbacks.