Maak jij kans op zonneallergie?


Maak jij kans om een zonneallergie op te lopen? In ons vorige artikel over zonneallergie – oorzaken en diagnoses stond al veel informatie over zonneallergie.

Wist u dat één op de tien mensen kampt met een zonneallergie? De laatste jaren groeit het aantal zonneallergiepatiënten lichtjes en vooral jonge vrouwen tussen 15 en 35 jaar lopen een groter risico. Je kunt de aandoening van zonneallergie niet voorkomen, maar je kan wel met enkele maatregelen er voor zorgen dat het niet erger wordt.

Wat is een zonneallergie?
Een zonneallergie kan optreden wanneer je je de eerste keer van het zomerseizoen intens en gedurende een lange periode in de zon zit.. Zonneallergie kan ook pas na verschillende keren zonnen opduiken. Vaak merk je op de tweede of derde dag van je vakantie aan de hals kleine puistjes die jeuken. Vandaar verspreiden ze zich naar de schouders, amen en zelfs de benen. Na vijf tot zes dagen verdwijnt de uitslag vanzelf als je uit de zon blijft. Eens je een zonneallergie hebt gehad, loop je elke zomer opnieuw risico. Hoe vaker je het hebt, hoe erger het wordt: de zone wordt groter en de uitslag houdt langer aan. Je wordt ook steeds gevoeliger voor de zon. Na verloop van tijd kun je zelfs al last krijgen bij het eerste streepje zon in de lente.

Tips tegen zonneallergie
Mensen die met een zonneallergie kampen zijn niet gebaat met een gewone zonnecrème. De meeste zonneproducten beschermen enkel tegen UVB-stralen, maar het zijn de UVA-stralen die de zonneallergie veroorzaken. Zoek dus een zonnebrandcrème die tegen beide stralen beschermt. Voor patiënten is het nog belangrijker dan bij anderen dat ze zich regelmatig insmeren en het ook elke keer doen als ze uit het water komt. Ze zonnebaden ook best geen uren aan een stuk en moeten de periode tussen 12 en 16 uur in de schaduw doorbrengen. Daarnaast is het ook heel belangrijk dat je je lichaam laat wennen aan de zonnestralen. De eerste blootstelling aan de zon beperk je best tot een half uur tijdens de minst hete uren van de dag.

, , , ,

  1. Nog geen reacties.
(wordt niet gepubliceerd)
  1. Nog geen trackbacks.