Zonneallergie


Wat is zonneallergie?
Wanneer er sprake is van een zonneallergie is, is er een overgevoelige reactie van de huid op een normale blootstelling aan de zon. Het is geen gewone zonnebrand, maar een overgevoelige reactie van de huid op de zon.

Er bestaan verschillende soorten zonneallergiëen.
Sommige zonneallergiëen hebben een duidelijke oorzaak, andere dan weer niet.

Welke vorm komt het meest voor in de Benelux?
De polymorfe lichteruptie, ook wel PLE genoemd, komt het vaakst voor bij mensen. Polymorfe lichteruptie is tamelijk vervelend voor je, maar meestal niet zo ernstig. PLE is ook erg herkenbaar door volgende kenmerken:

* Bij normale blootstelling aan de zon krijg je jeukende (meestal rode) bobbeltjes en soms ook rode vlekjes of kleine blaasjes op de huid.
* De rode huiduitslag heeft een voorkeurplaats op het lichaam, vooral op de V-halsuitsnijding en de armen komt het het vaakst voor. Met andere woorden, niet alle huid die aan de zon blootgesteld wordt, reageert allergisch. Het gezicht en de handruggen, die toch het allermeest in de zon worden blootgesteld, worden minder vaak getroffen door zonneallergie.

De allergische reactie verdwijnt meestal vanzelf binnen enkele dagen en bijna altijd binnen 2 weken, op voorwaarde dat de zon blijft. Ziet je huid weer zon, dan herbegint het allergisch proces van vooraf aan.

Meestal begint een zonneallergie plots tussen de leeftijd van 15 en 30 jaar. Je wordt er dus niet mee geboren, een zonneallergie overkomt je gewoon. Je kunt het verschillende tientallen jaren hebben, maar het heeft de neiging om te verdwijnen bij het vorderen van de leeftijd.

Vrouwen krijgen vakaer last van een zonneallergie dan mannen. Een Leuvens onderzoek (uit 2008) bij 12.000 studenten wees uit dat 1 op 7 vrouwelijke studenten deze specifieke vorm van zonneallergie hadden.

De dosis zonlicht die nodig is om de letsels uit te lokken verschilt van persoon tot persoon. De een hoeft hier maar een half uur in de zon te zitten, de ander krijgt pas na weken vakantie in het zuiden huiduitslag.

Oorzaak van zonneallergie?
Waarschijnlijk is PLE een allergie in de echte zin van het woord, waarbij het immuunsysteem zich keert tegen iets in het lichaam zelf. Dat ‘iets’ is nog altijd tot op heden niet ontdekt. Nochtans is er al erg veel wetenschappelijk onderzoek naar verricht, omdat PLE behoorlijk vaak voorkomt.

Waarom vooral vrouwen het krijgen is een groot vraagteken. Vrouwelijke hormonen en de pil zijn de gebruikelijke verdachten bij ziekten met een voorkeur voor dames, maar ze gaan in deze volledig vrijuit.

Er bestaat trouwens een andere vorm van zonneallergie die de tegenovergestelde doelgroep heeft: oudere mannen. Ook hier blijft het gissen naar de oorzaak.

Diagnose zonneallergie
Meestal stelt de arts de diagnose op basis van je verhaal. Vaak is de huiduitslag alweer weg wanneer je bij de dokter komt. Met een digitaal fototoestel kun je de letsels zelf fotograferen, maar de foto is meestal niet scherp genoeg voor een goede diagnose. Eventueel wordt een lichttest uitgevoerd. Met een UV-lamp gaat men na op welk stuk van het lichtspectrum je huid reageert en probeert men de letsels uit te lokken, om te weten te komen hoe ze eruitzien.

Behandeling zonneallergie
De jeuk kun je verzachten met een zalf of gel op basis van cortisone, of met antihistaminicatabletten. Jeukt het heel erg, dan zijn een cortisonespuit of –tabletten te overwegen, maar alleen dan.

Preventie zonneallergie

Een middel tegen zonnebrand kan je beschermen tegen een nieuwe aanval, maar niet elk product is daarvoor geschikt. Het moet extra goed beschermen tegen UVA-stralingen.

Ten slotte kun je je huid langzaam laten wennen aan de zon door lichttherapie. Dan word je tijdens een aantal sessies in een belichtingscabine blootgesteld aan toenemende hoeveelheden zonlicht.

, , , ,

  1. #1 by Zonneallergie on 30 juli 2009

    Ik heb ook veel last van een zonneallergie. Het is een zeer vervelend probleem en de oorzaken zijn nog steeds niet geheel bekend. Ik heb er last van sinds ik 15 jaar ben en ben er dus niet mee geboren.

(wordt niet gepubliceerd)
  1. Nog geen trackbacks.