Veilig in de zon


Veilig in de zon

Een te hoge blootstelling aan de zon is één van de belangrijkste factoren voor de ontwikkeling van huidkanker. Om de mensen te wijzen op de risico’s, lanceert het Belgische ministerie van Volksgezondheid de informatiecampagne “Veilig in de zon 2009″. “Het is een misverstand dat je niet bruint als je zonnecrème aanbrengt”, aldus de organisatoren. Meer fabeltjes over zonnebrand lees je hier.

Huidtype – Huidkanker
Belangrijk om weten is om eerst het huidtype van de persoon in kwestie te bepalen. (Lees Welke huidtype heb ik?) Iemand met een huidtype 1 die zich matig blootstelt aan de zon is het best gebaat met een hoge bescherming en een factor (SPF) tussen de 30 en 50, daar waar iemand met huidtype 4 genoeg heeft aan een lage bescherming en een beschermingsfactor van 6 tot 10.

UVA- en UVB-stralen
Steeds meer producten moeten het UVA-logo gaan dragen. Deze producten beschermen niet alleen tegen de ultraviolette B-stralen (UVB) van de zon, maar ook tegen de ultraviolette A-stralen, die even nefast kunnen zijn voor de huid.

Tips

Een paar nuttige tips kunnen tot slot al heel wat ellende voorkomen.
– Traditioneel wordt gewezen op het belang van beschermende kledij en accessoires (zonnebril, hoedje) en het vermijden van overmatige blootstelling en zonnebrand.

– Een goede zonnecrème is onontbeerlijk. De organisatoren ontkrachten in dit verband de mythe dat mensen die een zonnecrème gebruiken minder (snel) bruin worden.

Kinderen
De grootste voorzichtigheid is geboden bij jonge kinderen. Langdurige blootstelling aan de zon en frequente zonnebrand op jeugdige leeftijd hebben vele jaren later een invloed op de ontwikkeling van huidkanker. Voor baby’s van minder dan een jaar geldt algemeen dat ze best ten allen tijde in de schaduw blijven.

Lees meer over de campagne (Veilig in de zon.be)

, , , , ,

  1. Nog geen reacties.
(wordt niet gepubliceerd)
  1. Nog geen trackbacks.