10 fabels over zonnecreme weerlegt


Fabeltjes en weetjes over zonnebrandmiddels

Fabeltjes en weetjes over zonnebrandmiddelen

De zon is weer lekker in het land en natuurlijk wil iedereen lekker op het strand liggen zonnen, maar onderschat de schadelijke invloed van de zon niet! Na vele jaren van campagne voeren bestaan er nog steeds veel fabeltjes over zonnen en de bescherming tegen UVA- en UVB-stralen. Laat je er niet door van de wijs brengen en voorkom rimpels, ouderdomsvlekken en ander – erger – leed aan je lichaam.


1. Als ik een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor gebruik, word ik minder bruin?
Fout ! Je lichaam wordt wellicht minder snel bruin door de hogere bescherming.Hoe bruin je kan worden, is namelijk erfelijk bepaald.

2. Als ik een zonnebrandcrème met een adequate beschermingsfactor gebruik, kan ik veilig zonnen ?
Fout ! Als je helemaal veilig wilt zijn in de zon, dan is er maar één oplossing, en dat is niet zonnen. Ga je in de zon, dan is het belangrijk dat je je huid goed beschermt. Een anti-zonnebrandmiddel is een must. Breng de zonnecrème minstens een hald uur voor je de zon ingaat aan en herhaal deze handeling ook tijdens het zonnen met regelmaat en in ieder geval na elke duik in het water. Besef dat de zon je huid verandert. Blootstelling aan de zon versnelt het verouderingsproces, versnelt de vorming van rimpels en ouderdomsvlekken en vergroot de kans op kwalijke huidkanker.

3. Als ik bruin ben, kan ik maar beter niet scrubben want dan gaat mijn kleurtje eraf ?
Fout ! Je scrubt je kleurtje er niet af, maar wel de dode huidcellen. Je huid is egaler en wordt mooier bruin in de zon. Scrubben heeft dus geen effect op je bruine huid, enkel op je dode huidcellen.

4. Als ik bruin wil worden, moet ik eerst rood worden ? Klopt dit?
Fout ! Rood worden is geen stadium waar je doorheen moet als je bruin wilt worden. Rood worden is een teken dat je aan het verbranden bent of verbrand bent. Vermijd daarom de heetste uren van de dag en gebruik altijd een anti-zonnebrandcrème. Bescherm je zonodig met een parasol en met kleding. Let wel op, natte kleding laat de zon veel beter door dan droge kleding.

5. Als ik bruin ben, zie ik er jonger en mooier uit.?
Fout ! Een vleugje goudbruin staat misschien gezond, maar overdrijf niet. Overigens zijn er hele werelddelen waar een zongebruinde huid juist als ‘niet chic’ wordt beschouwd en waar men er alles aan doet om de huid zo licht mogelijk te houden. Denk maar aan Aziatische landen.

6. Iedereen moet de zon in voor de aanmaak van vitamine D ?
Fout ! Tenminste, het ligt wat genuanceerder. Zoals het hier gezegd wordt, klinkt het bijna als een excuus om maar heerlijk lang en intensief in de zon te gaan liggen bakken. Voor de aanmaak van vitamine d daarentegen zijn een paar ommetjes naar de bakker om de hoek al voldoende.

7. Als ik een waterproof product gebruik, hoef ik me na het zwemmen niet opnieuw in te smeren.
Fout ! Een waterproof anti-zonnebrandmiddel beschermt je tijdens het zwemmen maar wil je veilig de zon in dan moet het ook na het zwemmen weer worden aangebracht.

8. Een zelfbruinend product beschermt mijn huid tegen de zon.
Fout ! Een zelfbruinend product gaat een reactie met het oppervlak van de huid aan waardoor de huid donkerder kleurt, maar het heeft niets met de aanmaak van pigment te maken. Een zelfbruinend product beschermt je huid dan ook niet tegen de schadelijke invloed van de zon. Er zijn wel zelfbruinende producten met een uv-filter. Lees dit na op de verpakking.

9. Met kleding ben ik beschermd tegen de zon.
Fout ! Tenminste… kleding beschermt je huid wel tegen de zon, maar het hangt van het materiaal af hoe groot die bescherming is. Hoe dichter het weefsel bijvoorbeeld, hoe beter je beschermd bent. En donkere kleding biedt meer bescherming dan witte kleding.

10. Als ik eenmaal bruin ben, hoef ik geen anti-zonnebrandmiddel meer te gebruiken.
Fout ! Een anti-zonnebrandmiddel is en blijft een must om de huid te beschermen. Pigment alleen is niet voldoende om je huid adequaat te beschermen.

Met dank aan Megan Hoff

, , , ,

 1. #1 by Gast on 1 augustus 2009

  Stelling nummer 5 is echt te fout voor woorden.
  Ten eerste is het compleet persoonlijk en van smaak afhankelijk of je bruine huid mooi vind of niet.
  Bruine huid zou niet chic zijn?! Dat is volkomen racistisch!
  En natuurlijk zou bruine huid je er nooit jonger uit kunnen laten zien, huidskleur heeft geen ruk met leeftijd te maken!

  Btw het merk creme heet Piz Buin http://www.pizbuin.com/summer_suncare_sun_sticks.jsp

(wordt niet gepubliceerd)
 1. Nog geen trackbacks.